آشنایی با سازه های دیاگریدی

آشنایی با سازه های دیاگریدی

سازه دیاگریدی چیست؟

سیستم سازه دیاگرید چارچوبی متشکل از اعضای مورب است که از تقاطع مصالح مختلفی مانند فلزات، بتن و یا تیرهای چوبی ساخته شده است و در ساخت و ساز ساختمان و سقف استفاده می‌شود.

سازه‌ دیاگرید با اعضای فولادی برای استحکام سازه به کار می روند. اما امروزه دیاگرید‌ها در دهانه‌های بزرگ و ساختمان بلند استفاده می‌شوند، به ویژه هنگامی که هندسه‌ی پیچیده و اشکال منحنی دارند.

زاویه بهینه‌ ستون‌ ها برای حداکثر سختی خمشی در ساختمان‌های معمول ۹۰ درجه است و در سازه‌های قطری سختی برشی ۳۵ درجه است. فرض بر این است که زاویه بهینه‌ دیاگرید بین هر دو عضو مورب تقسیم می‌شود. معمولا زاویه‌ای که پذیرفته شده بین ۶۰ -۷۰ درجه است. با افزایش ارتفاع ساختمان زاویه بهینه نیز افزایش می‌یابد.

تحلیل سازه ای دیاگرید

سازه دیاگرید توسط شبکه مثلث هایی که روی یکدیگر قرار می گیرند تشکیل می شود. با توجه به پایداری ذاتی فرم مثلث، این شبکه نیز پایدار خواهد بود. ابعاد و اندازه شبکه و زاویه بین اعضای مورب در ابتدا توسط معمار طراحی شده و سپس مهندسی سازه توسط نرم افزارهای مخصوص سازه ای آن را محاسبه می کند.بهترین مصالح برای ساخت چنین سازه هایی فولاد می باشد.
فولاد به دلیل سبکی و انعطاف پذیری مناسب و همچنین قیمت تمام شده کمتر نسبت به بتن ( در اغلب اوقات) مناسب تر است.

اعضای سازه دیاگرید به چهار دسته زیر تقسیم می شوند:

۱. اعضای مورب اصلی

۲. اعضای مورب فرعی

۳. اعضای عمودی

۴. اعضای افقی

در برخی ساختمان ها فقط دو عضو مورب و یک عضو افقی دارند مانند برج سوئیس ری و برخی ساختمان از چهار عضو تشکیل شده است. عضو افقی طبقات ساختمان است که بر روی گره ها قرار می گیرند. اعضای اصلی مورب قطر بیشتری نسبت به اعضای فرعی مورب دارد.

ویژه گی های سقف های دیاگرید

  • سرعت اجرای بالا
  • پوشش دهانه های بزرگ
  • سبکی و زیبایی فرم سقف
  • خلق فرم های روان و سیال و یا گنبدی
  • استفاده از شیشه به جای پوشش نهایی سقف
  • تمامی اتصالات این سقف ها در کارخانه ساخته و سپس در محلی به کمک جرثقیل نصب می شوند

 

سیستم سازه دیاگرید فولادی :

متداول‌ترین و محبوب‌ترین مصالح مورد استفاده در ساخت دیاگرید، مصالح فولادی است. سیستم مستطیل شکل، HSS سیستمی است که معمولا استفاده می‌شود، در واقع، HSS های گرد شده با لبه‌های گسترده و پهن هستند. وزن و اندازه‌ی بخش‌ها به گونه‌ای ساخته شده‌اند که در مقابل بارهای خمشی بالا مقاومت داشته باشند. این قطعات خیلی سریع نصب می‌شوند و هزینه کارگر اجرای آنها پایین است.

سیستم سازه‌ دیاگرید بتنی :

یکی از مصالحی که خیلی در ساخت دیاگریدها استفاده می‌شود بتن است. دیاگریدهای بتنی در دو نوع پیش ساخته و قالب ریزی در محل به کار می‌روند. قطعات پیش ساخته بتنی انعطاف پذیر هستند و این امکان را فراهم می‌کنند که کاملا در هندسه‌ی سازه قرار بگیرند. همچنین این مصالح سازه را از خسارت آتش سوزی محافظت می‌کنند. اما سازه‌ی پیش ساخته بتنی بار مرده بیشتری به ساختار وارد می‌کند.

سیستم سازه‌ دیاگرید چوبی :

چوب مصالحی است که کمتر در ساخت دیاگریدها به کار می‌رود. این مصالح معایب بیشتری نسبت به سایر مصالح دارد. تنها مزیت این مصالح این است که الوارهای چوبی به راحتی در هر شکل و اندازه‌ای در دسترس هستند و هزینه نصب آن پایین است.

استحکام کم، از معایب اصلی مصالح چوبی است. دوام و فرسایش در اثر عوامل اقلیمی از دیگر معایب چوب برای سازه‌های دیاگرید هستند.